banitsa whith dock

Вита баница с лапад

Баница - най-българската закуска, а и не само закуска. Може да я намерите навсякъде и да я хапвате по всяко време. На почти всеки ъгъл има баничарница, откъдето се носи така познатата миризма на баничка. Друго си е обаче домашно приготвената, макар и с купешки кори.  Домът ти става някак по-уютен с уханието на току-що изпечена баница.

banitsa whith dock

В миналото традицията повелявала, че когато едно момиче се научи да точи и прави баница е готово да се ожени. Но традициите не са това, което бяха. Днес има много производители на хубави кори, така че никак не трудно да си я приготвиш.

Cheese pastry banitsa with dock

Вкъщи се харесва тънка и с хрупкави кори баница. Затова и не ползвам никакви набухватели, като газ. вода или сода в кисело мляко и т. н. Предпочитаме я навита пред наложена баница, има повече хрупкави крайчета. И понеже е пролет и сме на зелена вълна, баницата ни тази неделя ще е зелена. Количеството и вида на продуктите за плънката всеки може да съобрази със собствените си вкусове, моите предпочитания са за по-богата плънка.

И така... Какво ни трябва.

Баница с лапад

  • 2-3 връзки лапад (киселец, коприва или спанак / каквато зеления предпочитате/,)
  • 1 връзка зелен лук
  • 4-5 бр. яйца
  • 250-300 гр. сирене
  • 100 гр. зехтин/олио/ и 50 гр. масло
  • И разбира се пакет кори/от около 500 гр/ (според предпочитанията.)
  1. Лапада се измива, почиства от дебелите жили и заедно със зеления лук, нарязани на ситно се задушават в част от зехтина. След като поизстине, се прибавя натрошеното сирене и яйцата.
  2. Останалия зехтин и масло се разтопяват.
  3. Корите се разстилат и две, по две се мажат с мазнината, наръсват се със зелената смес, навиват се на руло откъм широката страна/ако са правоъгълни/ и се подреждат в намаслена от същата мазнина тава.
  4. Пече се около 40мин. в загрята до 200 градуса фурна. След като се извади се завива с кърпа да почине няколко минути.

banitsa whith dock

И разбира се, най-върви със студен айрян!

Cheese pastry

Вашият коментар